Allmänt
Vill tipsa alla om en bra bok när det gäller kaniner. Denna är skriven av erfarna kaninägare/uppfödare och släpptes i slutet av 2018. Boken heter ”Sanningen om kaniner” och säljs både i vanligt format samt som e-bok. Köp den här.
De har även släppt tre andra böcker, bland annat första delen av ”Kaninfärger”. Bra bok för den som vill få en större förståelse över de färger och teckningar som finns. Bok 2 handlar mer om själva genetiken bakom
Som uppfödare önskar jag såklart kunna ha en bra relation till mina köpare och tar gärna emot uppdateringar om hur det går med den nya familjemedlemmen. Du/ni får väldigt gärna skicka bilder ibland via mejl, facebook eller instagram om ni vill. Tveka inte att höra av dig/er om det uppstår några funderingar eller om något har hänt! Om kaninen skulle avlida eller blir sjuk uppskattar jag om ni meddelar mig detta, utifall det kan ha betydelse för min framtida avel.
När du får hem kaninen är det bra att låta den vänja sig vid sin nya omgivning i lugn och ro. Därefter kan du försiktigt börja introducera den för ev. andra husdjur som finns i familjen. En kanin kan blir i genomsnitt 6-8 år beroende på ras, men kan bli så gammal som 12-13 år eller mer. Bered dig på många härliga år tillsammans!
Detta råder det ganska mycket delade meningar om. Har man enbart kaniner till sällskap finns möjligheten att ha flera kaniner tillsammans av olika kön eftersom de kan kastreras. Vill man börja med en kanin först rekommenderar jag personligen att välja en hane, detta då jag upplever att dessa är enklare att få tama och har ett jämnare humör än honor. Att komma ihåg är dock att det såklart kan skilja mellan individer!
Har man honor kan de gå tillsammans i grupp – hur många beror på individerna och den totala ytan. Ju större yta desto större chans att de kommer överens. Man ska också komma ihåg att det kan vara så att kaninerna inte kommer överens. Det finns helt enkelt en del kaniner som vill vara själva eller passar med en viss typ.
På den här frågan går det inte att säga varken ett definitivt nej eller ja på. Alla med allergi vet att det kan vara lite mer komplext än så. Det finns vissa allergiker som verkar tåla rexpälsen bättre, precis som det finns de som inte tål den alls. Det är dock alltså väldigt individuellt om en rexpälsad kanin fungerar bättre eller inte. Jag är själv allergiker och upplever ingen större skillnad mellan mina rexpälsade och normalpälsade. Det jag märkt är att jag enbart reagerar vid fällning på den rexpälsade som bor inomhus, men inte övriga tider på året och jag reagerar inte på de som bor utomhus.
Köpa kanin
Dvärgvädur (rex, rexbärare eller normalpälsad)
Med stamtavla: 1000 kr.
Med härstamningsbevis: 850 kr.
Ungar från avelsprojektet
750 kr med härstamningsbevis.
När du hittar en kull, eller särskild individ, du är intresserad av börjar du med att fylla i formuläret för intresseanmälan. Där får du bland annat fylla i vad syftet med kaninägandet är, med detta syftar jag på om kaninen ska vara enbart till sällskap eller kanske utställning och/eller avel. Detta för att kunna erbjuda rätt kanin till rätt hem. I vissa kullar kan det vara så att uppfödare har förtur på vissa individer, detta för att vi är ganska få som föder upp dvärgvädur rex med stamtavla. Efter formuläret är ifyllt och skickat hör jag av mig så snart jag har möjlighet och du kommer då få veta om du är aktuell som köpare eller inte.
När ungarna är mellan 4-6 veckor börjar jag höra av mig till köparna med vilken unge som kan vara aktuell för dem utifrån önskemålen. Det kan vara den man lämnat intresse på, men det kan även vara en annan unge ur kullen lite beroende på vilken som passar köparen bäst. Efter köparen fått detta mejl önskar jag svar inom 48 timmar gällande om man är intresserad av den unge som erbjuds eller ej. Har man inte svarat inom den tiden går jag vidare till nästa person.
När man svarat ja får man information om den tingningsavgift som tas ut, vilken i dagsläget ligger på 300 kr. Tingningsavgiften är som en garanti för mig som uppfödare att köparen tänkt igenom köpet, och blir som en garanti även för dig som köpare att du kommer få köpa just den kaninen. Tingningsavgiften betalas inte tillbaka om man ångrar sig. Därför är det viktigt att man tänkt igenom köpet innan man betalar tingningsavgiften. Skulle det däremot hända att jag exempelvis sett fel på kön och man absolut enbart kan tänka sig ena könet, kaninungen blir sjuk eller avlider så betalas den givetvis tillbaka.
Kaninungen är redo att flytta tidigast vid 8 veckors ålder, inte tidigare! Det kan även hända att jag håller lite på dem i några veckor till om jag inte helt säkert bestämt mig för vilka som stannar. Ibland kan det hända att jag sparar flera på tillväxt och gallrar ur när de blir lite äldre. De som sparas på tillväxt läggs dock inte ut som till salu förrän jag är säker på att de inte ska sparas.
Vid köpet är kaninens klor klippta om det behövts, framtänderna är kontrollerade och kön är fastställt genom upprepade kontroller. Om kaninens kön trots det skulle vara felaktigt (ingen är felfri) har ni möjlighet att lämna tillbaka kaninen och få pengarna tillbaka, om så önskas. Detsamma gäller om det upptäckts något bettfel som bevisligen är ärftligt (alltså inte uppstår efter ungefär 5-6 månaders).
Vad gäller transport så är det köparens ansvar att ordna med detta. Jag hjälper till i den mån jag kan till vissa utvalda närliggande orter och efter överenskommelse. Jag vill dessutom i god tid veta vilken dag och tid som kaniner kommer att hämtas, detta eftersom jag så klart har ett liv vid sidan om kaninerna också. Önskar man att kaninen stannar kvar hos mig i några dagar extra av logistikskäl efter den är leveransklar är detta något som vi i sådana fall kommer överens om.
Skulle ni av någon anledning inte kunna ha kvar kaninen ni köpt från mig hjälper jag till med omplacering om jag har möjlighet. Kaninen tas då emot gratis och bur måste följa med. I vissa fall tar jag per automatik tillbaka kaninen och betalar tillbaka köpesumman, men då handlar det om ifall kaninen visar sig ha bettfel som är ärftligt (uppstår som unge och inte som vuxen) och inte uppstått genom ex olycka i sitt nya hem.
Skötsel
Kaniner kan man ha både inomhus och utomhus. Oavsett så krävs det ett bra utrymme för din kanin. Om du har bur till kaninen måste den hålla minsta lagliga mått, dessa går att finna på jordbruksverkets sida. För en kanin upp till 2 kg ska ha en bur som är minst 0,5 kvm. Minsta sida måste vara större än 50 cm och höjden ska även den vara minst 50 cm. En större bur än minimimått är alltid att föredra! Hos mig bor dvärgvädurarna på minst 1 kvm.
En bur som står utomhus behöver vara välbyggd med tre täckta sidor och stå vindskyddat. Kaniner är känsliga för drag. Som bottenmaterial kan man använda kutterspån, torv, toalätt eller liknande. Kutterspån och torv är att föredra om den står utomhus, även andra bottenströ såsom hampaströ eller stallpellets kan man använda. Ovanpå funkar det bra att ha ett lager halm då det håller kaninen sysselsatt samt värmer bra om vintern.
Rengöring görs vid behov. Har man turen att ha en kanin som är renlig av sig och går på låda underlättas städningen avsevärt! Det räcker då att man tömmer hörnet/toalådan en gång om dagen, för att sedan städa ur hela buren när det behövs. I buren ska det enligt lag finnas antingen en sitthylla, hus eller annat likvärdigt. Det ska vara så stort att kaninen kan få plats att ligga på den samt sitta rak både ovanpå och under. Dessa kan man bygga i olika material och utföranden.
Kaninen ska alltid ha tillgång till färskt vatten och bra hö. Hö som dammar är inte bra eftersom kaninen då kan få ner det i luftvägarna. Att köpa hö från en bonde/hästägare tycker jag brukar vara bästa alternativet då kvalitén tenderar att vara mycket bättre och det blir dessutom ofta billigare. Granngårdens hö i bal/säck är också bra. Om kraftfoder behövs kan det ges en eller två gånger om dagen lite beroende på vad som funkar bäst. Kraftfoder består antingen av ren pellets, pellets blandad med ex havre eller liknande. Man ska aldrig ge gnagarblandning då denna oftast inte har särskilt bra näringsinnehåll.
Jag brukar ge kaninungarna ca 0,5 dl fram tills ungefär 4-5 månaders ålder, därefter brukar jag minska på mängden lite varje vecka tills den hamnar någonstans mellan 1-2 matskedar. Man får anpassa lite efter individen och vilken kvalité höet har. Vissa kaniner kräver större mängd eller mindre mängd för att hålla sig i bra hull. Det viktigaste är dock att inte ge så pass stor mängd att kaninen börjar äta mindre hö. Höet är alltid viktigast att kaninen får i sig eftersom det hjälper kaninen att hålla både mage och tänder i trim, medan pelletsen bara är ett komplement.
När det gäller grönsaker så finns det en mängd olika man kan ge till kaninen. Vad som är viktigt att komma ihåg är dock att små kaninungar har känslig mage och ska vänjas försiktigt vid allt nytt. En liten bit i taget tills magen är van. Exempel på grönsaker är: morötter (ganska sött, så bara ibland), palsternacka, paprika, spenat, sparris, sockerärtor och tomat. Det är även ok att ge broccoli, blomkål, sallad och gurka i små mängder. Sallad och gurka ska man inte ge för ofta då det innehåller en hel del vatten som kan göra kaninen lös i magen. Förutom grönsaker finns även en mängd med örter som är ok att ge! Sidan Kaninklok har en bra lista över växter som går att ge och vilka som ska undvikas eller rentav är giftiga.
Kaniner är renliga djur och behöver inte badas, om det absolut inte går att undvika det vill säga. Har kaninen smutsat ner sig och inte kan få bort det själv går det bra att ta en handduk som man blöter och därefter torkar med. Vid fasttorkat bajs kan man först försöka med en blöt handduk, räcker inte det brukar jag exempelvis bara skölja rumpan med vatten samtidigt som jag försöker mjuka upp/lossa på bajset. Efteråt är det väldigt viktigt att kaninen är torr, speciellt om den bor utomhus, annars finns en risk att den blir sjuk!
Kloklippning är viktigt och görs efter behov lite beroende på hur mycket kaninen själv sliter ner sina klor. Har kaninen ljusa klor brukar det inte vara några problem att se pulpan. Har kaninen mörka klor och det är svårt att se var pulpan är kan det hjälpa om man håller klon mot en liten ficklampa och lyser. Klipp gärna 1-2 mm från själva pulpan. Vill kaninen inte vara still kan man linda in den i en handduk och ta fram en tass i taget eller ta hjälp av någon annan som håller medan man klipper. Om ni köpt kanin av mig och har problem med att klippa kaninens klor och bor i närheten kan ni höra av er till mig och få hjälp! Pälsvård är ingenting som behövs särskilt ofta på varken en normalpälsad eller rexpälsad kanin, förutom när den fäller. Då kan det vara bra att använda en särskild kam, karda eller borste för att hjälpa kaninen att få bort den lösa pälsen. Bor kaninen inomhus och är delvis eller helt frigående är det viktigt att se till så det inte finns någonting kaninen kan skada sig på, såsom vassa kanter eller liknande. Var även noga med att gömma kablarna så att kaninen inte kommer åt dem.
Vänd dig i första hand (om det är möjligt) till en kaninkunnig veterinär om du misstänker att din kanin är sjuk. Det ingår nämligen inte i en veterinärs standardutbildning att lära sig om kaniner då de av någon konstig anledning tillhör utbildningen för ”exotiska djur”. Även uppfödaren och andra kaninkunniga kan man vända sig till för råd.
En kanin kan drabbas av flera sjukdomar varav diarré, förstoppning, snuva, rinnande ögon och kvalster av olika sorter är dem vanligaste. Diarré kan orsakas av för snabbt foderbyte, vilket även kan orsaka trumsjuka (överdriven gasbildning i tarmarna). Därför är det viktigt att alltid vänja kaninen långsamt vid all ny mat. Har kaninen diarré brukar man ta bort kraftfodret och enbart utfodra med hö och vatten. Något som är bra att ha hemma om kaninen av någon anledning inte vill äta är Oxbow Critical Care.
Även sjukdomar såsom RVHD (kaningulsot) och myxomatos (kaninpest) kan drabba kaninen, störst risk finns i de områden med många vildkaniner/förvildade tamkaniner. Dessa två sjukdomar går att vaccinera mot.
Förstoppning kan ha flera olika orsaker. För att få bukt med förstoppningen ska man se till att kaninen får i sig tillräckligt med vätska och motioneras. Man kan även hjälpa till genom att försiktigt massera magen. Det bästa är dock att snabbt höra av sig till veterinär för rådgivning och undersökning.
Rinnande ögon kan bero på att kaninen har stått i drag, fått något i ögat eller är förkyld. En klar (genomskinlig) och vattnig vätska kan bero på drag och buren bör då antingen flyttar till en dragfri plats, eller på annat sätt se till så att kaninen skyddas från vinddrag. Badda med sterilt vatten eller koksaltlösning i några dagar, blir det inte bättre bör man åka till veterinären. Är vätskan istället tjock och gulvit, eller om kaninen har tjockt gulvitt snor, bör man kontakta veterinär omgående för eventuell antibiotikabehandling.
Ibland kan dock nosen vara lite fuktig utan att det innebär att kaninen är sjuk. Är det väldigt varmt kan det hända att nosen blir lätt fuktig då kaninen vickar på nosen så pass mycket. Likaså om kaninen är stressad. Var dock uppmärksam på om kaninen börjar nysa ofta och/eller får tjockare snor, alternativt om nosen är fuktig under en längre tid samt om det finns torkat kladd på insidan av tassarna. Detta är tecken på att kaninen mest troligt är förkyld och behöver undersökas av veterinär.
Får kaninen en kal fläck mellan skuldrorna, med gulaktiga eller vita mjällflagor, kan den ha mjällkvalster. Det kan hända att kaninen får mjällkvalster i samband med fällning, vid flytt till ett nytt hem eller liknande som kan innebära en viss påfrestning på kaninen. Kontakta då veterinär för rådgivning om vilka medel som kan användas för att behandla hemma, innan man behöver åka in.